Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Κούπες


Υλικά

4 ποτήρια πλιγούρι λεπτό
4 ποτήρια νερό
4 κουταλιές λάδι
Αλάτι, πιπέρι και κανέλα
1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο

Για τη γέμιση

600 γρ. κιμά χοιρινό
4 ποτήρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
¾ ποτηριού λάδι
Αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι και κανέλα
Λάδι για το τηγάνισμα

Περιγραφή
Ρίχνετε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι, και τα βάζετε στη φωτιά. Μόλις κοχλάσουν τα κατεβάζετε. Προσθέτετε αμέσως το πουργούρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το πώμα της, και τα αφήνετε έτσι για τουλάχιστο 3-3 ½ ώρες μέχρι να κρυώσουν. Ετοιμάζετε τη γέμιση: σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι. Προσέξτε να μην ροδίσει. Προσθέτε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Τα ψήνετε τώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι που να αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς. Αφού ρίξετε το μαϊντανό σε λίγα δευτερόλεπτα τα κατεβάζετε από την φωτιά. Στραγγίζετε λίγο τον κιμά και τον αδειάζετε σε δοχείο. Ζυμώνετε καλά το μίγμα με το πουργούρι. Στη συνέχεια παίρνετε λίγο λίγο, το πλάθετε αρχικά σε μπαλίτσα, και με δάκτυλο βρεγμένο σε νερό, την πλάθετε ώστε να γίνει κυλινδρική με λεπτές πλευρές χωρίς να σπάσουν. Γεμίζετε το κενό από μέσα με τη γέμιση, κλείνετε τις άκρες σχηματίζοντας τες σε μύτη, ενώ βρέχετε συνεχώς το δάκτυλό σας. Τις τηγανίζετε λίγες λίγες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κάνετε 65-70 κούπες.

9 σχόλια:

  1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Ψάχνω πολύ καιρό για να βρω συνταγή για κούπες. Κάπου άκουσα ότι προσθέτουμε και λίγο αλεύρι στο πλιγούρι. Ποιά η γνώμη σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζοντας αλεύρι δένει την ζύμη! Δοκίμασα χωρίς αλεύρι και ήταν αποτυχία:)

      Διαγραφή
  2. Οι συνταγεσ σας είναι τέλειες.....θα δοκιμάσω όσες περισσότερες μπορώ! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή συνταγή και μπράβο για το blog. Λίγο άσχετο με το post, αλλά βρήκα αυτό το πολύ καλό site για ποιοτικό ελαιόλαδο.

    Λέγεται Olive Shop και νομίζω είναι ελληνική προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eine kala na valoume kai patata?separakalo thelo epigon na mou apantas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sounds delicious dokimasa na kano tin zimi me megali apotixia omologo

    Nick
    www.worthshare.co

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εν λάθος ρε παιδιά η διαδικασία παρασκευής της ζύμης. Απλά βάλτε το νερό στο πουργούρι και σκεπάστε και αφήστε για λίγες ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστή η Μαρίνα. Εγώ βάζω το πλυγούρι ένα προς ένα ( 1 νερό 1 πλυγούρι), αφού απορροφήσει το νερο, το στραγγίζω και το μεταφέρω σε άλλο δοχείο. Στη συνέχεια κόβω ενα μεγάλο κρεμύδι σε πολύ μικρούς κύβους και το βάζω στο μίξερ. Μαζύ βάζω και 3-4 αυγά, κανέλλα αλάτι, λίγο πιπέρι και τα πολτοποιώ, στη συνέχεια ρύχνω τον πολτό στο βρεγμένο πλυγούρι, προσθέτω 3/4 του ποτηριού αλεύρι και τα ζυμώνω όλα μαζύ για 10 λεπτά. Αφήνω τη ζύμη για 3-4 ώρες και μετά αρχίζω να πλάθω...τέλειο αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή