Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Δάκτυλα


Ζύμη

6 ποτήρια αλεύρι μαλακό
Μια πρέζα αλάτι
1 ποτήρι λάδι
1 ¼ ποτηριού νερό χλιαρό

Γέμιση

3 ποτήρια αμύγδαλα λεπτοαλεσμένα
6 κουταλιές ζάχαρη
1 ½ - 2 κουταλιές κανέλα
8 - 10 κουταλιές ροδόσταγμα

Σιρόπι

4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
3 - 4 κομμάτια κανέλα
6 - 8 σταγόνες χυμό λεμονιού
4 κουταλιές ροδόσταγμα
Λάδι για το τηγάνισμα

Περιγραφή

Βάζετε τη ζάχαρη , το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν (στην αρχή τα ανακατεύεται). Μόλις κοχλάσουν χαμηλώνετε τη φωτιά, και τα βράζετε για 5 - 7 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά , ρίχνετε το ροδόσταγμα, αφαιρείτε την κανέλα και το αφήνετε να κρυώσει. Κατόπιν ρίχνετε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρυζιάζετε καλά με το λάδι. Προσθέτετε νερό όσο σηκώσει για να γίνει ζύμη μάλλον σφιχτή. Την αφήνετε μισή ώρα περίπου. Ρίχνετε στα αμύγδαλα τη ζάχαρη και την κανέλα και όσο ροδόσταγμα σηκώσει για να γίνει το μίγμα σφικτό. Ανοίγετε φύλλο λεπτό και το κόβετε σε μικρά κομμάτια 10 x 8 εκατοστά περίπου. Βάζετε αρκετή γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολό. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζετε καλά τις άκρες. Στη συνέχεια βάζετε μπόλικο λάδι σε μέτρια κατσαρόλα να κάψει καλά, και τα τηγανίζετε λίγα λίγα σε μάλλον χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζετε και τα ρίχνετε για 10 – 15 δευτερόλεπτα περίπου στο σιρόπι. Από εκεί τα βάζετε σε τρυπητό να στραγγίσουν λίγο, και μετά σε πιατέλα. Κάνετε περίπου 140 δάκτυλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου