Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Κολοκοτές


Για τη ζύμη
8 ποτήρια αλεύρι φαρίνα
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλάκια μπεικιγκ πάουντερ
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια νερό χλιαρό

Για τη γέμιση
11 ποτήρια κόκκινη κολοκύθα
1 ½ ποτήρι πουργούρι (πλιγούρι)
1 ποτήρι λάδι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
1 κουταλιά κοφτή πιπέρι
1 κουτάλια κοφτή κανέλα
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1 ποτήρι σταφιδάκια

Για να κάνετε τη γέμιση : κόβετε από το βράδυ την κολοκύθα σε μικρούς κύβους , την ανακατεύετε καλά με όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από τα σταφιδάκια και τα σκεπάζετε με μια πετσέτα. Τα ανακατεύετε 2-3 φορές κατά διαστήματα και τα αφήνετε μέχρι το επόμενο πρωί. Ετοιμάζετε τη ζύμη : αφού ρίξετε στο αλεύρι το αλάτι και το μπεικιγκ πάουτερ, ρυζιάζετε καλά το λάδι, και τα ζυμώνετε με νερό όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή για να περνά η μηχανή του φύλλου. Την αφήνετε σκεπασμένη για μισή ώρα περίπου. Κατόπιν ρίχνετε στη γέμιση και τα σταφιδάκια και ανακατεύετε. Ανοίγετε το ζυμάρι σε φύλλο όχι πολύ λεπτό , και το κόβετε σε κομμάτια 15Χ13 εκατοστά περίπου. Παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης από τη στενή τους πλευρά. Βάζετε 2 κουταλιές περίπου στο μισό φύλλο για να την σκεπάσετε με το άλλο μισό τραβώντας το λίγο την ώρα που το σηκώνετε προς τα πάνω για να μεγαλώσει και να καλύψει καλά τη ζύμη. Όταν σκεπάσετε τη γέμιση, το κάτω φύλλο πρέπει να προεξέχει ελάχιστα από τα πάνω πιέζοντας το σφικτά προς τα μέσα για να δώσετε στην κολοκοτή το σχήμα μισοφέγγαρου με τον εξής τρόπο : αρχίζετε από τη μια γωνία και ανασηκώνετε τις δυο άκρες των φύλλων προς τα πάνω για να τις γυρίσετε προς τα μέσα και να τις πιέσετε προς τα κάτω. Προχωρείτε με τον ίδιο τρόπο και πιέζετε πυκνά πυκνά τις άκρες μέχρι να φτάσετε στην άλλη γωνία της κολοκοτής. Τις τοποθετείτε σε ελαφρά αλευρωμένα ταψιά και τις ψήνετε σε μέτριο και ήδη προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά περίπου. Είναι ψημένες όταν ροδίσουν ελαφρά. Κάνετε 40-45 κολοκοτές.

1 σχόλιο:

  1. Τις φτιάξαμε χθες με μια φίλη και η γέμιση βγήκε καταπληκτική. Βάλαμε μέσα σταφυδάκια Ζακύνθου και ότι κολοκύθι κόκκινο βρήκαμε εδώ στην Αμερική... Η μόνη παρατήρηση είναι ότι μας βγήκε πολλή η γέμιση... Φτιάξαμε 30 κολοκοτές και έμεινε η μισή γέμιση αν και την είχα μετρήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή