Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Δάκτυλα


Ζύμη

6 ποτήρια αλεύρι μαλακό
Μια πρέζα αλάτι
1 ποτήρι λάδι
1 ¼ ποτηριού νερό χλιαρό

Γέμιση

3 ποτήρια αμύγδαλα λεπτοαλεσμένα
6 κουταλιές ζάχαρη
1 ½ - 2 κουταλιές κανέλα
8 - 10 κουταλιές ροδόσταγμα

Σιρόπι

4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
3 - 4 κομμάτια κανέλα
6 - 8 σταγόνες χυμό λεμονιού
4 κουταλιές ροδόσταγμα
Λάδι για το τηγάνισμα

Περιγραφή

Βάζετε τη ζάχαρη , το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν (στην αρχή τα ανακατεύεται). Μόλις κοχλάσουν χαμηλώνετε τη φωτιά, και τα βράζετε για 5 - 7 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά , ρίχνετε το ροδόσταγμα, αφαιρείτε την κανέλα και το αφήνετε να κρυώσει. Κατόπιν ρίχνετε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρυζιάζετε καλά με το λάδι. Προσθέτετε νερό όσο σηκώσει για να γίνει ζύμη μάλλον σφιχτή. Την αφήνετε μισή ώρα περίπου. Ρίχνετε στα αμύγδαλα τη ζάχαρη και την κανέλα και όσο ροδόσταγμα σηκώσει για να γίνει το μίγμα σφικτό. Ανοίγετε φύλλο λεπτό και το κόβετε σε μικρά κομμάτια 10 x 8 εκατοστά περίπου. Βάζετε αρκετή γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολό. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζετε καλά τις άκρες. Στη συνέχεια βάζετε μπόλικο λάδι σε μέτρια κατσαρόλα να κάψει καλά, και τα τηγανίζετε λίγα λίγα σε μάλλον χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζετε και τα ρίχνετε για 10 – 15 δευτερόλεπτα περίπου στο σιρόπι. Από εκεί τα βάζετε σε τρυπητό να στραγγίσουν λίγο, και μετά σε πιατέλα. Κάνετε περίπου 140 δάκτυλα.

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Μπουρέκια με χαλούμι


Για τη ζύμη
5 ποτήρια αλεύρι
Μια πρέζα αλάτι
5/6 ποτηριού λάδι
1 έως 1 ¼ ποτηριού νερό χλιαρό

Για τη γέμιση
4 ποτήρια χαλούμι τριμμένο
Δυόσμο ξερό
3 αυγά περίπου
Λάδι για το τηγάνισμα

Περιγραφή
Ρίχνετε το αλάτι το αλεύρι και τα ρυζιάζετε καλά με το λάδι. Τα ζυμώνετε με νερό, όσο σηκώσει για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε ½ ώρα περίπου. Ρίχνετε στο χαλούμι το δυόσμο, και όσο αυγό σηκώσει (ακτύπητα) για να γίνει ένα μίγμα μάλλον σφικτό. Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και το κόβετε σε μικρά τετράγωνα 8x10 εκατοστά περίπου. Βάζετε 2 κουταλάκια γέμιση στο κάθε κομμάτι (εξαρτάται και σε ποιο μέγεθος θα το κάνετε). Το διπλώνετε και το κόβετε με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή φόρμας ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο. Τα τηγανίζετε λίγα λίγα σε καυτό λάδι μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα. Τα βάζετε πρώτα σε τρυπητό για να στραγγίσουν λίγο, και μετά τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Κάνετε 80-90 μπουρέκια.

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Ελιωτές


Για τη Ζύμη

1-1½ κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
2 φακελάκια μαγιά  
λίγο αλάτι
2-3 ποτήρια νερό χλιαρό 


Γέμιση

Για τη γέμιση

1-1 ½ κιλό ελιές καλαμών
3 μέτρια κρεμμύδια
Λίγο δυόσμο ξερό ή φρέσκο
Λίγο ελαιόλαδο 




Περιγραφή

Γέμιση : Βγάζετε από τις ελιές το κουκούτσι, κόβετε τα κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια  και ψιλοκόβετε το δυόσμο. Λαδώνετε όπως τη σαλάτα και ανακατεύετε.

Ζύμη Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της ζύμης. Ρίχνετε το νερό, για να μην γίνει σκληρή η ζύμη στην αρχή πλάθετε γρήγορα. Δεν χρειάζεται να φουσκώσει η ζύμη.

Ανοίγετε τη ζύμη σε πίτες σε όποιο μέγεθος θέλετε, και βάζετε ελιές τις οποίες απλώνετε με κουτάλι, τις κλείνετε με δυο κινήσεις ώστε να γίνει σα φραντζολίτσα.  Τοποθετείτε τις πίτες σε αβουτύρωτο ταψί, τις χαράσσετε με ένα μαχαίρι και τις ψήνετε σε μέτριο και ήδη προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου. Είναι ψημένες όταν ροδίσουν.